Tiit Mäekivi korstnapühkija tööriistaga Tallinna katustel

Korstnapühkimine.Ohutus ennekõike.

Olen Tiit Mäekivi. Pühin korstna puhtaks ja pööran tähelepanu sellele, mis võib muuta kütmise ohtlikuks.

Tallinn ja HarjumaaHelista 511 3677
Korstnapühkija, tase 4Kehtiv kuni 15.04.2031Vaata Kutseregistrist

Oht ei alga alati leegist.

Hooldamata küttesüsteem on üks kodu tuleohutuse riskidest. Regulaarne puhastamine ja puuduste märkamine aitavad ohtu vähendada.

Eluhoonetulekahjud Eestis2022–2025

Tulekahjude arv
Valitud aasta2025408tulekahju

Kõik eluhooned

Kõik tekkepõhjused kokku. Näitaja ei piirdu korstna- ega küttesüsteemipõlengutega.

Päästeameti 2025. aasta aruanne, lk 2
Vaata andmetabelit
Eluhoonetulekahjud Eestis, 2022–2025
AastaKõik eluhoonedKasutuses hooned
2022549487
2023498435
2024473420
2025408357

Ohutus algab
hooldusest.

Üks kontakt korstna ja kodu tuleohutuse küsimustes.

Millal on aeg puhastada?

Viis aastat ei ole puhastamise intervall. See on teatud hoonetele kehtiv kutselise korstnapühkija kaasamise piir.

Tuleohutuse seadus § 11¹
Vähemalt kord aastas

Kasutuses olevat ahju, kaminat või pliiti koos korstna ja ühenduslõõriga puhastatakse vajaduse ning dokumentatsiooni järgi. Kui dokumentatsioon puudub või ei määra muud sagedust, tuleb puhastada vähemalt kord aastas. Sagedus peab välistama tahmapõlengu ohu.

Kutseline vähemalt kord viie aasta jooksul

Ühe korteriga elamus ja seda teenindavas hoones ning kuni 60 m² ehitisealuse pinnaga ja kuni 5 m kõrguses mitteelamus võib enda tarbeks puhastada ka kutsetunnistuseta inimene. Selles erandis peab siiski vähemalt kord viie aasta jooksul puhastama kutsetunnistusega korstnapühkija. Erand ei luba suitsulõõris tahma põletada.

Teenuse osutajal peab olema kutsetunnistus

Kutsetegevusena osutatavaks puhastamisteenuseks on vaja korstnapühkija kutsetunnistust. Korter- ja ridaelamute kohta vaata ka Päästeameti juhiseid.

Gaasiseadmel on eraldi nõue

Gaasiseadme korstna ja ühenduslõõri peab korstnapühkija puhastama kord nelja aasta jooksul.

Päästeameti juhised

Kontrollitud 03.11.2026. Täpne nõue sõltub hoonest ja seadmest.